Nejobdivovanější firmou ČR se překvapivě stal ČEZ

Praha - Nejvíce obdivovanou společností České republiky pro rok 2008 se stala energetická firma ČEZ. Na prvním místě v žebříčku, který vzniká hodnocením manažerů, analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních organizací, se firma ČEZ umístila poprvé v desetileté historii. Druhý skončil vítěz všech devíti předešlých ročníků, automobilka Škoda Auto, a třetí nápojová firma Kofola. Jediným nováčkem v první desítce byla firma Siemens Group ČR. Výsledky oznámilo sdružení Czech Top 100.

ČEZ, jehož většinovým majitelem je stát, vede v Česku pořadí firem objemem vytvořeného zisku a je druhý v tržbách po Škoda Auto. Na postavení ČEZu v očích manažerů konkurenčních firem mělo podle předsedy Czech Top 100 Jana Struže významný vliv i vedení společnosti. „ČEZ má vedení, které strategicky uvažuje do budoucna. Je málo takových (firem), takto velkých a takto razantně kráčejících dopředu,“ zdůraznil.     

Hlasování spíše zvýhodňuje rozsahem velké podniky, ale do popředí se často dostanou i mnohem menší firmy, které něčím zaujmou, třeba progresivitou, prodejní politikou nebo investicemi. V letošním ročníku vynikl například prodejce aut AuTec Group, provozovatel restaurací Ambiente Franchise, výrobce strojů na produkci nanovláken Elmarco nebo výrobce dveří Sapeli.     

Na konec první desítky se z minulého třetího místa propadla farmaceutická společnost Zentiva. Ta loni investory a analytiky na kapitálovém trhu hned dvakrát nemile překvapila varováním o meziročním zhoršení ziskovosti. Cena akcií Zentivy na pražské burze loni oslabila o takřka čtvrtinu, zatímco celý trh, vyjádřeno indexem PX, zpevnil o 14 procent.     

V rámci hlasování o nejobdivovanější firmě posuzují oslovení odborníci celou řadu kritérií. Patří mezi ně základní ukazatele jako kvalita nabízených výrobků a služeb, inovační schopnosti a hodnota firmy, ale také například vztah společnosti k zaměstnancům nebo k životnímu prostředí.   

Sdružení Czech Top 100, které žebříček nejobdivovanějších firem sestavuje, vzniklo v roce 1994 s hlavním cílem pravidelně sestavovat a zveřejňovat seznamy tuzemských společností. K dalším produktům patří 100 nejvýznamnějších firem nebo pořadí nejlepších výročních zpráv.