Kalousek navrhuje zrušit daňové zvýhodnění novostaveb

Praha - Vlastníci nových bytů a domů možná přijdou o daňovou úlevu, která je na 15 let zbavuje povinnosti k placení daně z nemovitosti. Počítá s tím návrh novely zákona o dani z nemovitosti ministra financí Miroslava Kalouska. Podle deníku Právo ho Kalouskův resort zašle vládě k projednání v nejbližších dnech.

Osvobození od daně z nemovitosti dnes může uplatnit každý vlastník v roce následujícím po dokončení stavby a trvá 15 let. Podmínkou je, že dům či byt užívá ke svému trvalému bydlení nebo bydlení svých blízkých. Například pronajímané novostavby tak od daně osvobodit nelze.

Navrhovaná novela počítá se zrušením osvobození od daně také pro majitele, kteří této výhody dosud každoročně využívají a jejichž stavby byly dokončeny po roce 1995.

Podle náměstka ministra financí pro daně Petra Chrenka ztratila současná daňová úleva smysl. Začala se totiž poskytovat v době, kdy bylo potřeba nastartovat novou bytovou výstavbu. Tento důvod už prý pominul a výše daně je navíc ve srovnání s náklady na pořízení nového bydlení zanedbatelná.

Částka, kterou musí poplatník za daň z nemovitosti uhradit, se dnes velmi liší podle zastavěné plochy bytu a podle velikosti obce. Daň z novostavby jednopatrového domu v Praze se zastavěnou plochou 120 metrů čtverečních by činila okolo jednoho tisíce korun ročně. V okresním městě asi 400 korun a v nejmenší obci okolo dvou set korun.

Podle Chrenka vycházelo ministerstvo i z toho, že obce mají od příštího roku možnost zvýšit na svém území daň z nemovitosti proti dnešnímu stavu až pětkrát. Pokud by to obce udělaly, byli by vlastníci starších nemovitostí ve značné nevýhodě proti majitelům novostaveb.

Pokud by návrh prošel hlasováním vlády i parlamentu, přestalo by daňové zvýhodnění novostaveb platit od roku 2010. S návrhem však kromě poslanců opozice nesouhlasí i někteří poslanci KDU-ČSL.