Roste počet případů kriminality zaměstnanců

Praha - V Česku i ve světě roste počet společností, které jsou podezřelé z podvodů. Téměř v polovině případů jde o kriminalitu přímo v řadách zaměstnanců. Ztráty firem nemusejí být jen finanční. Špatný zaměstnanec může poškodit pověst firmy nebo se spolčovat s konkurencí. Firmy své ztráty vyčíslily v letech 2005 -2007 na třicet čtyři milionů korun. Společnosti se brání třeba zaváděním anonymních infolinek.

Počet těchto infolinek se za poslední dva roky zdvojnásobil. „Umožňují zaměstnancům nebo i třetím subjektům, aby oznámili své podezření na obvinění z podvodu,“ vysvětlila manažerka vyšetřovací firmy Kateřina Dosedělová. Přitom celou třetinu podvodů se pořád daří odhalit jen díky náhodě.

Bezpečnostní odborníci proto zdůrazňují prevenci. Například v zahraničí je běžné ověřování životopisů. „Kontroluje se, zda zaměstnanec informace, které o sobě uvedl odpovídají skutečnosti,“ říká bezpečnostní poradce Michal Moroz.

Zásadní informace nesedí až ve čtvrtině předložených životopisů. Zkresluje se vzdělání, jazykové znalosti, pracovní zkušenosti a zamlčují se důležitá fakta. Některé informace z životopisů jsou ale v Česku těžko ověřitelné. Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje pravomoci zaměstnavatelů za dostatečné a změny zatím nechystá.