American Airlines obnovily provoz všech letadel

Dallas - Největší americký letecký přepravce American Airlines dostal o víkendu od federálních leteckých inspektorů svolení k obnovení provozu všech svých 300 letadel, které inspekce kvůli nesplněným předpisům odstavila. V sobotu dopoledne ještě firma musela zrušit 200 letů, během dnes však postupně obnovovala provoz a nyní již létá plně podle letového řádu, oznámil mluvčí firmy Charley Wilson.

American Airlines od úterka zrušily téměř 3300 letů. Inspektoři firmě odstavil 300 letadel typu MD-80, protože neměly elektroinstalaci upravenu podle nových bezpečnostních a požárních předpisů. Rušení letů překazilo přepravní plány více než čtvrt milionu lidí a vedení American Airline odhaduje, že to přijde firmu na desítky milionů dolarů.

Již v pátek dopoledne firma mohla obnovit provoz 226 strojů MD-80. Během soboty pak dostala podle mluvčího svolení k tomu, aby vrátila do služby všechny zbývající odstavené letouny.

Šéf American Airlines Gerard Arpey prohlásil, že za přerušení letů nemohou ani mechanici firmy ani federální inspekce FAA a řekl, že za problémy přebírá vinu sám. Dodal, že firma si nyní najme konzultanta, který jí v budoucnu pomůže s plněním norem FAA.

Celá záležitost měla i politické ohlasy. Nicholas Sabatini z Federálního úřadu pro letectví (FAA), který bezpečnostní audit letadel minulý měsíc nařídil, se ve čtvrtek v Kongresu podrobil tvrdým otázkám o postupech dozoru FAA nad odvětvím a o podílu samotného úřadu na tom, že situace přerostla do takových rozměrů.

Úřad připomíná, že letecké společnosti měly 18 měsíců na to, aby si daly spornou elektroinstalaci ve strojích MD-18 překontrolovat. Původní nařízení FAA vydal v září 2006. Kvůli potížím s inspekcemi musely rušit některé jednotlivé lety i Alaska Airlines, Midwest Airlines a Delta Air Lines.

Vydáno pod