České burzovní firmy zřejmě vyplatí na dividendách rekordních 58,7 miliardy korun

Praha - Firmy obchodované na pražské burze v systému pro nejlepší akcie SPAD by mohly letos vyplatit na dividendách rekordní částku dosahující až 58,7 miliardy korun před zdaněním. Největší částku by měl rozdělovat držitelům akcií státem vlastněný elektrárenský gigant ČEZ, který na dividendy vyhradil 23,7 miliardy korun.

Vůbec nejvýhodnějšími z pohledu dividend jsou v Česku akcie firem Philip Morris a Telefónica O2, jejichž odhadovaný dividendový výnos převyšuje deset procent. Naopak zmíněný ČEZ předvídaným dividendovým výnosem zaostal za konkurencí z evropských zemí. Z akcií evropských energetických firem je možné v průměru získat dividendový výnos 3,7 procenta, zatímco u ČEZ by vyšel dividendový výnos na 3,3 procenta. 

Celkově ale tuzemské akcie se svým dividendovým výnosem obstojí i v porovnání se zahraničními burzami. Průměrný vážený dividendový výnos českého indexu PX vyšel 3,2 procenta, což zhruba odpovídalo německému indexu DAX (výnos 3,1 procenta), polskému indexu WIG 20 (3,9 procenta) nebo britskému indexu FTSE 100 (čtyři procenta).    

„Celkově lze říci, že z hlediska dividendového výnosu české akcie již za vyspělými trhy příliš nezaostávají, k tomu ovšem navíc slibují vyšší růstový potenciál, a to díky efektu dohánění ekonomiky úrovně vyspělých zemí,“ uvedl analytik burzovní firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

České firmy vyplácejí dividendy i přes skutečnost, že pražská burza zaznamenávala v poslední době výrazný propad. Odborníci to ale nepovažují za nic překvapivého. „Kurzové propady spíše souvisí s globální atmosférou na trzích a dividendy jsou známkou, že se českým firmám poměrně daří,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 analytik společnosti Fio David Brzek.   

Dividenda je podle odborníků pro investory jedním z důležitých faktorů pro rozhodování o koupi akcií. Akcionáři by případnými rekordními dividendami mohli získat náplast na zklamání z letošního vývoje tuzemských akcií, které po šesti letech růstu letos výrazně ztrácejí. Je nutné ale podotknout, že z 13 emisí akcií ve SPAD se zřejmě podělí o zisk s akcionáři jen devět firem. Žádné dividendy obchodníci neočekávali od firem AAA Auto, CME, ECM a Unipetrol.