Francouzi požadují zvýšení dotací na vývoz vepřového

Lucemburk - Francouzi na dnešním zasedání ministrů zemědělství Evropské unie v Lucemburku navrhli vyšší dotace na vývoz vepřového masa mimo unii. To by mělo pomoci jeho producentům, kteří se již delší dobu potýkají s rostoucími cenami krmiv. Česko spolu s dalšími státy ovšem takový požadavek odmítlo.

„Přikláníme se spíš ke koncepčním návrhům například možnosti ovlivnění cen krmiv, třeba urychleným schválením geneticky modifikovaných krmiv,“ vysvětlil postoj ČR náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Podle něj není další podpor třeba, protože se neosvědčily ani ty stávající.     

Unie již vývoz částečně podporuje a mimo jiné podporuje i takzvané soukromé skladování, kdy producenti mohou maso na několik měsíců zamrazit. Na trhu je tak masa o něco méně, což vede k růstu cen.   

Jen v Česku cena vepřového vzrostla od poloviny února o deset procent. Čeští chovatelé sice hrozili tím, že maso vyvezou za hranice ČR kvůli tíživé situaci, ale podle expertů za růstem cen stojí něco jiného.     

Podle analytika Petra Havla je zvýšení ceny vepřového možné, ale není způsobeno vývozem. Stojí za ním spíše právě stažení části vepřového z evropského trhu, které loni provedla Evropská unie. Vliv na růst ceny má také snižování stavu jatečných prasat v ČR a čínské nákupy zásob vepřového na olympiádu.     

Počet prasat se v ČR navíc dlouhodobě snižuje. V roce 2007 čeští chovatelé snížili počet vepřů téměř o 80 tisíc na 2,661 milionu kusů. V roce 1997 přitom chovali více než čtyři miliony kusů.     

Požadavky na navýšení dotací pro exportéry vepřového masa nejsou v unii zdaleka ojedinělé. V minulých měsících s nimi opakovaně přicházeli Poláci či Němci. Ovšem bez větších úspěchů. Kromě většiny členských států EU si je nepřeje ani Evropská komise.