Slovensko nesmí kvůli prasečímu moru vyvážet prasata

Brusel - Evropská komise se snaží zabránit šíření prasečího moru, který se o víkendu objevil na farmě u jihoslovenských Levic. Slovensko nyní nesmí vyvážet prasata do ostatních členských států EU, ani mimo společenství. Komise však zakázala také převoz vepřů mezi jednotlivými farmami v zemi.

Opatření se netýkají pouze živých zvířat, ale také produktů z nich, včetně spermatu a embryí, která se využívají k rozšiřování chovů. Přísná pravidla budou platit pouze dočasně, k prvnímu přezkoumaní dojde na půdě Evropské komise v pondělí.

Farma na které se prasečí mor objevil patří dánskému podnikateli, který na Slovensku vlastní ještě dalších pět chovů. Zda se onemocnění vyskytlo i tam, veterináři nyní prověřují. Již nyní je ale jasné, že dojde k likvidaci více než 7000 vepřů.
 
Slovensko se s epidemiemi prasečího moru potýká poměrně často. V prosinci 2003 museli veterináři v obci Koš u Prievidzi utratit více než 1 950 prasat. Krátce před tím došlo k likvidaci vepřů z důvodu nákazy morem v Nitrici. Znovu se nemoc vrátila koncem roku 2004, kdy museli chovatelé znovu usmrtit několik tisíc zvířat. Největší škody ale utrpěla americká společnost Smithfield Foods, na jejíž farmě v Rumunsku zemřelo v důsledku nákazy prasečím morem 20 tisíc vepřů.
 
Prasečí mor je virové onemocnění. Mezi jeho nejzřetelnější příznaky patří horečka a krvácející rány na kůži. Nakažená zvířata umírají během asi 15 dní. Na člověka se ale onemocnění nepřenáší.