Do Česka poteče zemní plyn z Norska

Praha - Do České republiky začnou od května proudit dodávky zemního plynu z Norska. Českomoravská plynárenská uzavřela po ročním vyjednávání kontrakt s norskou státní společností Statoil Hydro. Norský plyn by měl pokrýt pět až deset procent české poptávky.

Specifikem uzavřené dohody je to, že platby za plyn se nebudou uskutečňovat v dolarech, jak je to v současnosti běžné, ale v eurech. „Našimi cílovými klienty jsou především podniky střední a malé velikosti, proto nemůžeme přenášet kurzová rizika na naše koncové zákazníky,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 obchodní ředitel České plynárenské Eduard Pálka.
 
Nově uzavřený kontrakt nemá podle obchodního ředitele České plynárenské Eduarda Pálky v žádném případě zvýšit tlak na dosavadní partnery. Jedná se pouze o běžnou diverzifikaci dodavatelského portfolia. „Česká plynárenská má v tuto chvíli uzavřeny dva strategické kontrakty - jeden se Statoil Hydro a druhý s ruským Vemexem,“ upřesnil Pálka.
 
Česká plynárenská je česká firma zabývající se obchodem s plynnými palivy. Personálně je spojena se společností Česká energie, která se zabývá obchodem s elektřinou.