V Česku je téměř milion podnikatelů, nikde v Evropě nemají na ekonomiku takový vliv

Praha - Počet podnikatelů v Česku se téměř nemění. V prvním čtvrtletí přibyla do statistik rovná tisícovka osob samostatně výdělečně činných, podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců je 919 tisíc. Statistiku publikovala Česká správa sociálního zabezpečení.

„Tento výsledek je zřejmě důsledkem stabilizace podnikatelského prostředí,“ komentoval údaje prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Vláda však podle něj v rámci reformních opatření vyslala některé pozitivní signály, jako je zrušení minimální daně, nezavedení registračních pokladen, zjednodušení zdanění fyzických osob a některé další úpravy, které směřují ke snižování administrativy.

Ze statistiky Eurostatu z předloňského října vyplynulo, že v žádné jiné zemi Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.