Blue Chips odkrývají čtvrtletní karty

New York/Atlanta- Takzvané blue chips, tedy 30 sledovaných akcií indexu Dow Jones představují své čtvrtletní účetní závěrky. Jejich zisky by měly být ukazatelem hloubky a prognózou případné očekávané recese. Včera se pochlubily ziskem Intel a Johnson & Johnson, dnes Coca-Cola a JP Morgan. Po zavření burzovních parketů přijde s kůží na trh IBM. Zítra jsou na řadě další podniky.

Dnes nejhorší: JP Morgan

Třetí největší americká banka JP Morgan Chase snížila v prvním čtvrtletí zisk o 50 procent na 2,37 mld. dolarů, neboli 0,68 dolarů na akcii. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků podle agentury Bloomberg, ale horší než konsensus trhu podle průzkumu agentury Reuters. Za snížením zisku stály odpisy úvěrů a hypoték a navýšení úvěrových rezerv. „Podmínky na trhu zůstavají problematické, proto tento výrazný pokles,“ zdůvodnil čísla za první kvartál vedoucí společnosti JP Morgan Jamie Dimon.
 
Dnes nejlepší: Coca-Cola
 
Největší světový výrobce soft-drinků, Coca-Cola, naopak investory potěšil. Za vyšší než očekávaný zisk může růst prodejů v latinské Americe a Rusku. Čistý zisk vzrostl na 1,5 miliardy dolarů, 0,64 na akcii. „Mimo USA profitovala společnost ze slabého dolaru, který podpořil poptávku po našich výrobcích,“ uvedl Neville Isdell.
 
Včerejší a zítřejší čísla
 
Dnes po ukončení amerického obchodování nabídne trhu svůj hospodářský výsledek také největší výrobce počítačů na světě, IBM.

Intel, výrobce čipů, sice včera představil rekordní tržby prvního čtvrtletí, rostoucí zisk se mu z nich ale nepodařilo vygenerovat. Meziročně se snížil o 12 procent na 1,44 miliardy dolarů. Zítra bude čtvrtletní zprávu publikovat přímý konkurent Intelu AMD.

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson včera oznámila zvýšení čistého zisku o 40 procent na 3,6 miliardy dolarů.

Do konce týdne uzavřou své čtvrtletní účetní knihy ještě Pfizer, United Technologies, Citigroup a Caterpillar.

Další očekávání

Kromě blue-chip titulů trhy napjatě očekávají výsledky internetového portálu Google. Hrozivou ztrátu 1,1 miliardy dolarů dnes představila největší americká spořitelna Washington Mutual.