Americká ekonomika zpomaluje, ceny se ale zvyšují

Washington - Americká ekonomika v posledních týdnech pokračovala v silném útlumu a hospodářské podmínky se zhoršovaly prakticky v celých Spojených státech. Vyplývá to ze zprávy Fedu s názvem Béžová kniha, která mapuje aktuální vývoj největší ekonomiky světa. Ceny ale míří na rozdíl od zpomalující hospodářské dynamiky vzhůru.

„Růst cen byl zpravidla hlášen u potravin, pohonných hmot, energií a řady surovin. Nejčastěji se zmiňuje růst cen chemikálií, kovů, plastů a u dalších výrobků, k jejichž výrobě se využívá ropa,“ píše se ve zprávě. Výrobní podniky zvyšují ceny proto, aby alespoň částečně pokryly růst nákladů. Zdražování ale zároveň odrazuje od nákupů spotřebitele.   

Riziko dalšího růstu cen je patrné také z vývoje na trhu práce. I když podmínky na něm se obecně zhoršují, jsou někdy znát i požadavky na růst mezd a trvá také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.     

Ne všechny poznatky Fedu jsou ale pesimistické. Zjistil také, že v některých oblastech Spojených států získal na síle cestovní ruch, což banka připisuje slabému dolaru, který cesty cizinců do USA zlevňuje.   

Dále vázne trh bydlení, Fed ale nezaznamenal, že by se situace zhoršovala a hrozil by další výrazný pokles výstavby nebo další pád cen. Lidé na druhou stranu žádají méně půjček, jejich dostupnost ale částečně zpřísňují i samotné banky. Ty rovněž uvedly, že se jim obecně zhoršuje kvalita aktiv v úvěrových portfoliích.     

Nejbližší schůzka měnového výboru centrální banky, na které se bude jednat o úrokových sazbách, bude 29. dubna. Obecně se očekává, že banka základní úrok dál sníží, a to alespoň o čtvrt procentního bodu. Tím by se takzvaná sazba na federální fondy dostala na rovná dvě procenta. Pro snížení sazeb hovoří i některé nejnovější statistické údaje.

Vydáno pod