Ropa zdolala další rekord a poprvé se dostala nad 115 dolarů

Londýn/New York - Cena ropy na světových trzích pokračuje v růstu. Hranici 115 dolarů poprvé překročil barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) včera večer, dnes si svoji pozici dále upevňoval a rekord posunul až na 115,45 dolaru za barel. Vedle vysoké poptávky má na růst cen značný vliv i nečekaný pokles zásob ropy v amerických skladech a další pokles kurzu dolaru.

Cena americké ropy WTI se po novém rekordu, kterým překonala středečních 115,07 USD, ustálila kolem 10:30 SELČ mírně nad 115 dolary. Od počátku roku již ropa získala asi 20 procent. Severomořská ropa Brent posílila o 63 centů na nový rekord 113,29 USD.

Statistický odbor amerického ministerstva energetiky sdělil, že zásoby ropy minulý týden v USA klesly o 2,3 milionu na 313,7 milionu barelů. Mezi analytiky se přitom čekal přesně opačný vývoj a průměrné odhady hovořily o růstu zásob v rozsahu 1,5 milionu barelů.     

Dramaticky se rovněž snížily zásoby benzinu, kterých ubylo 5,5 milionu barelů, takže v zásobnících zůstalo asi 215,8 milionu barelů. Trh přitom počítal s úbytkem pouze o 1,8 milionu barelů.     

„Ta zpráva zcela jasně nahrává dalšímu růstu (cen) a už se kvůli ní skokově zvýšily i ceny benzinu,“ komentoval statistiku viceprezident společnosti MF Global Mike Fitzpatrick. Z hlavních kategorií ropných produktů se minulý týden mírně zvýšily jen zásoby nafty a topného oleje, kde analytici naopak očekávali pokles zásob.     

Aktuální ceny ropy jsou vysoko nad úrovní roku 2002, kdy se ropa začala odpoutávat od relativně úzkého pásma a vyrazila směrem vzhůru. Barel tehdy stál kolem 26 dolarů.