Berlusconi chce vyvést Itálii z ekonomických problémů

Řím - Silvio Berlusconi se vrací do premiérského křesla. Italům slíbil menší daně a snížení státního dluhu. Současně ale mluví o nepopulárních reformách, které jsou nevyhnutelné. Staronový italský premiér je také znám svým kritickým postojem k Evropské unii, která se obává, že jeho euroskepticismus ještě posílí nedobrá ekonomická situace Itálie.

Nepopulární reformy mají oživit italskou ekonomiku, která čelí řadě vážných problémů. Potýká se například s velkým objemem daňových úniků, jejichž příčinu vidí Berlusconiho ministr v neúnosně vysoké daňové zátěži.

Berlusconi je jedním z nejbohatších Italů, ovládá řadu firem a má dobré vztahy s podnikatelskou sférou. „Mluví jejich řečí,“ míní redaktor RAI Josef Kašpar. Některé plány, jako například měsíční daňové prázdniny, ale podle něj zůstanou jen předvolebními sliby. Ani zahraniční komentátoři příliš nevěří, že by se Berlusconimu mohlo podařit vyvést Itálii z tíživé ekonomické situace.

V současné době vládu čeká rozhodování o prodeji italských aerolinek. Silvio Berlusconi zmírnil svůj předchozí odmítavý postoj vůči spojení problémové Alitalie s Air France-KLM. Dnes uvedl, že by svolil k prodeji vlajkových aerolinií Itálie do rukou cizinců, pokud by ale italský přepravce v novém podniku získal rovný díl. Do hry o Alitalii vstoupil i ruský Aeroflot. Dá se očekávat, že se prodej Alitalie dostane i mezi témata dnešního a zítřejšího setkání Berlusconiho s Putinem.