Německá ekonomika bude pokulhávat a bránit se recesi

Berlín - Přední německé ekonomické instituty dnes snížily odhad letošního hospodářského růstu největší evropské ekonomiky na 1,8 procenta z říjnové předpovědi 2,2 procenta. Pro příští rok očekávají ústavy podle společné prognózy dokonce další zpomalení na 1,4 procenta.

Za přibrzděním růstu německé ekonomiky bude stát dopad hypoteční krize ze Spojených států. „Krize v sektoru nemovitostí a ve finančním sektoru USA představuje nyní pro světovou ekonomiku největší riziko,“ uvedly instituty. Zda by ale i možná recese mohla opustit největší ekonomiku světa, instituty netuší.

Německá ekonomika začala letošní rok podle ústavů se značnou dynamikou, i přesto, že euro roste k dolaru na nové rekordy, ceny ropy dále stoupají a americká ekonomika oslabuje. „Německá ekonomika v posledních letech evidentně zesílila, v důsledku toho je dnes nebezpečí recese menší,“ napsaly přesto instituty.

Loni vzrostl hrubý domácí produkt Německa o 2,5 procenta. Mírně tak zpomalil růst z tempa 2,9 procenta z roku 2006, kdy ekonomika dosáhla nejlepšího výsledku od roku 2000. Německá vláda v lednu předpověděla, že ekonomika letos zpomalí růst na 1,7 procenta.