Studio burza zacílilo na Philip Morris, blue chips i na kukuřici

Praha - Pravidelné burzovní studio ČT24 si všimlo, že nejvíce při dnešním obchodování na pražském parketu vyčnívaly akcie Philip Morris, společnost se dnes obchoduje první den bez nároku na dividendu, to ji stálo 12procentní pokles proti včerejší hodnotě.

Nejvíce dnes ale obchodování ovlivnily výsledky amerických velkých společností, nejdříve potěšil IBM, poté trhy zasáhly horší než očekávané hospodářské výsledky Merril Lynch, Pfizeru i Nokie. Burza cenných papírů Praha tak uzavírala svůj index PX 50 s poklesem o 0,33 procenta oproti předchozímu dni.

Pravidelná čtvrteční rubrika „Zacíleno na komodity“ se věnovalo raketovému nárůstu ceny barelu ropy. Ten se aktuálně prodával i za 115 dolarů. „Pokud bude dolar pořád oslabovat, můžeme se dočkat ještě vyšších cen,“ odhaduje analytička X-Trade Brokers Lucie Vítámvásová. Co se ostatních komodit týče, upozornila na objemy obchodů a růst poptávky po kukuřici. „Očekává se osevní plocha nižší než v minulých letech, čeká se také špatné počasí,“ přiblížila Vítámvásová strategie spekulací s obilím.