Google jde proti proudu hrozící recese

San Francisco - Zájem o internetovou reklamu pomohl Googlu zmírnit následky hypoteční krize. Americká společnost Google vydělala v prvním čtvrtletí 1,31 miliardy dolarů. Její čistý zisk se tak zvýšil o třetinu. Celkové tržby vedoucího hráče na poli internetových vyhledávačů stouply o 42 procent na 5,2 miliardy dolarů. Firma navíc uvedla, že krize finančních trhů, která od loňského léta ohrožuje ekonomiku Spojených států, se jí nijak nedotkla.

„Jsme připraveni na rok 2008 i na další roky, a to bez ohledu na to, v jakém stavu bude podnikatelské prostředí,“ pochválil svou firmu její ředitel Eric Schmidt. Podle zástupců společnosti k dobrým výsledkům pomohl rychle rostoucí zájem o internetovou reklamu.

Nutno dodat, že na pozitivní hospodářský výsledek firmy měl poprvé v historii větší vliv obchod na zahraničních trzích než na domácím trhu. Například na britském reklamním trhu Google porazil tradiční lídry včetně televizních společností.
 
Akcie Googlu sice v posledních měsících klesaly, stejně jako u ostatních firem v odvětví. Po zveřejnění výsledků, které překonaly očekávání analytiků, ale prudce vzrostly. Cena jedné akcie se tak dostala nad 525 dolarů.

Podle analytika společnosti Meridian Equity Partners, Petera Dunaye, je reklamní trh pořád zdravý. Třeba konkurenční společnost Yahoo, o kterou bojuje softwarový gigant Microsoft, by to mohlo pomoci ve vyjednávání o vyšší kupní ceně.