eBay zvažuje prodej společnosti Skype

San Jose, USA - Americká společnost eBay zvažuje prodej své komunikační sítě Skype. eBay firmu Skype převzal koncem roku 2005, nákup ale zatím nesplnil očekávání. Nový šéf společnosti eBay John Donahoe počká jen do konce roku a pak o osudu Skype rozhodne. Informoval o tom britský list Finantial Times.

Za Skype, který umožňuje telefonování v rámci internetu zdarma, zaplatil eBay 3,1 miliardy dolarů. Nebyl s ním ale zcela spokojen, a tak loni snížil jeho účetní hodnotu o 1,4 miliardy dolarů.

eBay rozpoznal potenciál, který Skype nabízí, zatím ale nenašel způsob, jak tohoto potenciálu využít ve prospěch celé skupiny eBay. Pokud tedy ani do konce roku nebude jasné, jak může eBay z nákupu společnosti Skype profitovat, firmu zřejmě prodá.

Skype má po celém světě na 300 milionů uživatelů, problémem však je, že drtivá většina z nich používá jenom služby, které nabízí zdarma. Peníze Skypu přináší pouze placené služby, tedy telefonování na mobilní telefony a pevnou linku. 

Skype - Mladý dravec

Výkonný ředitel Skypu Josh Silverman zůstává optimistou. „To, že celý model má smysl, dokazují čísla. Naše tržby rychle rostou, za poslední čtvrtletí loňského roku se vyšplhaly na sto patnáct milionů dolarů, to je meziroční nárůst o 70 procent. Když se podíváte na to, jak rychle jsme se dostali z nuly na dnešní tržby a zisky, myslím, že nenajdete stejně starou a dravější firmu,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

eBay předpokládal, že spojovacím článkem mezi oběma podniky by se mohl stát platební systém PayPal, který eBay převzal už před lety. PayPal se na růstu tržeb skupiny eBay nyní podílí velmi významně.

Donahoe odmítl spekulace, že eBay zváží i prodej PayPalu. Podle některých informací by eBay mohl PayPal prodat, aby si vylepšil finanční situaci, a podpořil tak kurz akcií na burze. Akcie eBay totiž za poslední dva roky neučinily významný posun a od začátku roku 2005 jsou zatím nadále ve ztrátě.