Čína hlásí rekordní pokles akcií

Šanghaj - Milionům spořivých Číňanů hrozí, že v dohledné době přijdou o své celoživotně nashromážděné finanční úspory. Šanghajská burza hlásí nejcitelnější pokles za poslední rok. Předpokládanou příčinou nepříznivého vývoje bylo razantní navýšení úrokových sazeb, realizované centrální bankou.

Počátek nepříznivé tendence poklesu byl analyzován již vloni na podzim. Od počátku letošního roku se propadly hranice většiny akcií o jednu třetinu, což značí nejhorší pokles zaznamenaný v posledních patnácti letech. Čína tak pomalu ztrácí pověst makléřské velmoci s velkým potenciálem.

Čínská burza pokračuje v „tradici“ nestabilní polohy hladin akcií, což škodí zájmu tradičních investorů. Nejen ti jsou však nespokojeni se vzniklou situací. Milióny lidí, kteří nadšeně investovali do akcií, nyní napjatě čekají na lepší vyhlídky. „Lidé donedávna investovali mnoho peněz, aniž by o finančních trzích cokoliv věděli. Doufali, že akcie porostou věčně, teď většina z nich prodělala,“ uvedl Ma Ken-Siang, jeden z investorů.

Mnoho Číňanů vidí za burzou zejména přilepšení svých finančních možností a velmi ochotně přistoupili na vidinu lehkého zbohatnutí. Optimisté však namítají, že pokud by burza včas nepřistoupila na razantní zvýšení sazeb, musela by nyní řešit mnohem větší ztráty.