Ropa zdolala hranici 117 dolarů za barel

Perth - Ceny ropy dnes pokračují v růstu a během obchodování v Asii zdolaly další rekord. Barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) se dostal až na 117,05 amerických dolarů, tedy dosud nejvyšší úroveň v historii.

Přestože se cena barelu ropy nad hranicí 117 dolarů neudržela, je téměř jisté, že ji bude v nejbližších dnech opět atakovat. Od začátku roku je ropa dražší bezmála o čtvrtinu.

Na světových trzích cenná komodita zdražuje především kvůli vysoké poptávce a slabému dolaru, vliv na růst cen mají ale také obavy z narušení zásobování v Nigérii, která je důležitým členem kartelu OPEC. Přepravní zařízení se tam často stávají terčem útoků povstaleckých skupin.

K růstu cen přispívají rovněž komentáře jednotlivých členů kartelu OPEC, kteří nejsou nakloněni dalšímu zvyšování těžby. Naposledy se v tomto duchu vyjádřil prezident kartelu Šakíb Chalíl. Ropy je podle něj na trhu dostatek a zvýšení těžby k poklesu cen nepřispěje. Svědčí o tom prý i minulé zvýšení, které s cenami také nepohnulo.

Vydáno pod