Britská centrální banka podpoří likviditu finančních institucí

Londýn - Britská centrální banka připravila razantní opatření na zmírnění úvěré krize. Na podporu finančního trhu věnuje částku 50 miliard liber (asi 1,59 bilionu korun). Bankovním domům umožní v rámci programu zvláštní likvidity výměnu řady aktiv, například hypotečních zástavních listů a řady instrumentů odvozených od hypoték, za státní dluhopisy.

Banky, které se chtějí do nabízeného projektu zapojit, musí vlastnit pouze kvalitní aktiva, tedy nikoli taková, kde je velmi vysoké riziko ztráty. Centrální banka žádnému finančnímu ústavu nenabízí záchranu, ale pouze odblokování finančních toků za účelem běžného provozu.     

Výměna aktiv bude účinná po dobu jednoho roku a banky ji budou moci obnovovat maximálně tři roky. Toto opatření by podle centrální banky mělo být jako pomoc finančním institucím dostatečné. Garantem plánu je ministerstvo financí. Podrobnosti návrhu však počítají s tím, že veřejný sektor bude ušetřen případných ztrát.  

„Program zvláštní likvidity, který připravila Bank of England, má zlepšit likvidní pozici bankovního systému a zvýšit důvěru na finančních trzích. Zároveň má zajistit, že riziko ztrát z poskytnutých úvěrů zůstane v bankách,“ vysvětlil plán centrální banky její guvernér Mervyn King.     

Komerční banky se nyní těžce zbavují hypotečních zástavních listů a dalších cenných papírů odvozených od hypoték. Kvůli krizi, která vznikla na trhu bydlení v USA, a následné nedůvěře na úvěrových trzích, mají banky značné objemy takzvaných mrtvých peněz.

Vydáno pod