HN: O výměně státního podílu v PRE bude jednat magistrát

Praha  - Patnáct procent akcií Pražské energetiky, které chce ministerstvo práce a sociálních věcí vyměnit za podíl ve společnosti ČEZ, zřejmě brzy změní majitele. Podle nejnovějšího návrhu, který dnes projednají pražští radní, se na obchodu se státem mají podílet vedle J&T také další akcionář Pražské energetiky - holding PREH, jehož vlastníky jsou jednak hlavní město Praha, jednak německá společnost EnBW. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Výměnu akcií plánovalo ministerstvo práce a sociálních věcí již v roce 2006 za vlády Jiřího Paroubka; z obchodu naposledy sešlo loni na podzim.

Podle návrhu, který má deník dispozici, mají skupina J&T a další akcionáři
Pražské energetiky vyměnit jednu akcii PRE za 4,03 akcie ČEZ. Znamená to, že jedna akcie PRE je oceněna přibližně na 5000 korun. Je to méně, než za kolik se nyní tento cenný papír prodává na burze. Tam přijde na 6200 Kč, s akciemi se však prakticky vůbec neobchoduje, píšou HN. 

Náměstek pražského primátora Pavel Klega (ODS), který návrh předkládá, nechce směnný kurz vycházející ze dvou znaleckých posudků rozebírat. „Nyní neřešíme detaily. Teď je to ve fázi, kdy reagujeme na vládní usnesení a říkáme, že o nabídku na směnu akcií máme zájem. Pak bude opět na řadě vláda. Musí říct, jestli se jí ta nabídka líbí,“ uvedl Klega. 

Stát chce podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase získat místo akcií PRE užitečnější majetek. „Jsou pro nás (akcie PRE) v podstatě bezcenné. Ostatní akcionáři firmy spolu jednají ve shodě, a my tak nemáme žádnou kontrolu nad řízením PRE ani nad její dividendovou politikou,“ uvedl. 

Podle Nečase chce vláda za akcie PRE cenné papíry společnosti ČEZ také proto, že stát míní na burze prodat sedm procent této firmy. "Tím, že
vyměníme akcie PRE za akcie ČEZ, se podíl státu v ČEZ sníží o něco méně," dodal Nečas. 

Vláda schválila výměnu balíku akcií Pražské energetiky, který spravuje
ministerstvo práce a sociálních věcí, za podíl v polostátní energetické
společnosti ČEZ loni v srpnu. Ministerstvo získalo podíl v PRE v
souvislosti s vládním usnesením z května 2002, a to pro účely důchodového pojištění.

Většinovým majitelem PRE je s podílem 50,8 procenta firma Pražská energetika Holding, v níž má majoritu Hlavní město Praha; společnost Honor Invest, kterou vlastní finanční skupina J&T Finance Group, drží 34 procent a MPSV má 14,2 procenta akcií.