RWE zajistí Česku zvýšení zásob plynu

Praha - Největší domácí provozovatel podzemních zásobníků na zemní plyn RWE Gas Storage plánuje do roku 2013 rozšířit skladovací kapacity o téměř 40 procent. Bude tak možné uskladnit o 895 milionů metrů krychlových plynu, tedy zhruba o desetinu tuzemské spotřeby, více než nyní. V době nestability dodávek je to dobrá zpráva pro české spotřebitele.

Do rozšíření zásobníků chce společnost investovat miliardy korun. „Kapacitu zásobníků plánujeme navýšit o 40 procent. Jestli je nakonec všechny vybudujeme, je ale otevřená věc,“ uvedl ředitel divize prodej, finance a služby RWE Gas Storage Lubor Veleba. Nejdále je firma s přípravou v lokalitě Tvrdonice poblíž Lanžhota na Břeclavsku, pro kterou již získala autorizaci od ministerstva průmyslu a obchodu. První nové kapacity by podle Veleby měly být k dispozici v roce 2010.
 
RWE chce plyn, který bude skladovat v Česku, nabízet i v dalších evropských zemích. „Poptávka po skladovací kapacitě poroste po celé Evropě,“ řekl Veleba.
 
V současnosti umožňují podzemní zásobníky v ČR skladovat až třetinu roční spotřeby plynu, což je podle údajů České plynárenské unie (ČPU) druhý nejvyšší podíl v EU. „Uskladňovací kapacita plynárenského systému ČR tvořená uskladněným plynem v podzemních zásobnících plynu a akumulací plynovodní soustavy má vliv na bezpečnost a stabilitu dodávek a eliminuje dopady výkyvů poptávky a dodávek,“ uvedl generální sekretář ČPU Josef Kastl.
 
Zásobníky chce stavět i konkurence. Společnost Moravské naftové doly plánuje v lokalitě Dambořice vybudovat obří zásobník s kapacitou 450 milionů metrů krychlových. Zprovoznění všech plánovaných zásobníků by znamenalo nárůst celkové kapacity v ČR na 4,3 miliardy metrů krychlových ze současných zhruba 3 miliard.