Zájem o hypotéky v prvním čtvrtletí mírně klesl

Praha - Během prvních tří měsíců letošního roku poskytly české banky v meziročním srovnání o 8,5 procenta méně hypotečních úvěrů. Zatímco loni banky půjčily občanům 28,2 miliardy korun, v letošním prvním čtvrtletí se celková suma vyšplhala pouze na 25,8 miliardy. Bankovní domy považují pokles za mírný a neznepokojují se.

I když se objem poskytnutých hypotečních úvěrů v prvním čtvrtletí snížil, přenosu hypoteční krize ze Spojených států se banky zatím neobávají. Za poklesem stojí jiné důvody. „Očekávali jsme, že začátek roku nebude tak dynamický jako vloni. První kvartál loňského roku byl velmi silný a hypoteční trh jako celek vzrostl loni o 41 procent. Protože vycházíme z takto vysoké srovnávací základny, pokládáme výsledky letošního prvního čtvrtletí za velmi dobré,“ popsal generální ředitel hypoteční banky Jan Sadil.

Nejhorších výsledků dosáhla největší tuzemská banka - Česká spořitelna - které se objem nově uzavřených úvěrů propadl téměř o polovinu na 4,7 miliardy korun. Významný vliv na to měl pokles prodeje ze strany externích makléřů, se kterými banka uzavírala nové smlouvy. Naopak velmi úspěšná byla v získávání nových klientů Reiffeisenbank. Hypotečních úvěrů poskytla o polovinu více v hodnotě 5,7 miliardy korun.

Přestože celkově půjčily bankovní domy občanům méně peněz, v některých regionech se hypotečnímu trhu poměrně dařilo. Nárůst obchodů banky zaznamenaly v Jihočeském, Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Ostatní regiony stagnovaly nebo v nich banky půjčily méně.

Vydáno pod