České dráhy dostanou za prodej tratí 12 miliard korun

Praha - Stát opět pomůže Českým drahám (ČD), cesta finančních prostředků bude ale složitá. Protože ČD jsou akciovou společností, nemohou dostat dotaci přímo. Tento postup by totiž okamžitě napadla Evropská unie. K převedení potřebné sumy peněz proto poslouží Správa železniční dopravní cesty, která za požadovaných 12 miliard korun odkoupí část majetku Českých drah. Transakci dnes schválil Senát.

České dráhy převedou pod Správu železniční dopravní cesty celostátní i regionální tratě. Společně s nimi do státního podniku poputuje i zhruba 10 500 zaměstnanců. Výtěžek z celé transakce - 12 miliard korun - použijí ČD na modernizaci vozového parku.
 
Transakce je zvláštní tím, že při ní bude stát obchodovat sám se sebou. Přímá dotace by totiž sklidila kritiku Evropské unie. I když ČD vlastní stát, nejsou státním podnikem, ale akciovou společností. Unie by tedy transakci posoudila jako narušení hospodářské soutěže. Pokud ale státní podnik Správa dopravní cesty odkoupí od ČD majetek, bude transakce zcela v pořádku.
 
Akciová společnost České dráhy vznikla 1. ledna 2003 jako jedena z nástupnických firem původního státního podniku. Od svého vzniku se ČD potýkají s ekonomickými problémy. V roce 2006 vykázaly ztrátu ve výši 450 milionů korun.