EU možná zpoplatní negativní dopady nákladní dopravy

Brusel - Evropská komise zvažuje možnost dalšího zpoplatnění provozu nákladních automobilů. Podle prvních návrhů úprav současných unijních norem by mohly mít členské země EU možnost uvalením poplatků zajistit efektivnější využívání infrastruktury a zmírnit negativní stránku silniční dopravy, ať už jde o ničení infrastruktury, zácpy, hlučnost, znečišťování ovzduší, ztráty na zemědělské produkci, škody na ekosystémech, ohrožování zdraví lidí či dopravní nehody.

Směrnice, která se zpoplatněním za využívání silnic zabývá, pochází z roku 1993 a před dvěma lety prošla dalšími úpravami. Nyní komise pracuje na změnách, které by měla prezentovat zhruba do poloviny června. Nové poplatky by se stejně jako v současné směrnici vztahovaly spíše na vozidla těžší než 3,5 tuny než na osobní automobily.
 
Dopravci ale s dalším zatěžováním silniční dopravy poplatky nesouhlasí a poukazují na to, že se zvýší náklady celé ekonomiky, které se ve svém důsledku přenesou na konečného spotřebitele.
 
Česko podle diplomatických zdrojů asi vzhledem k tomu, že jde o tranzitní zemi v nákladní dopravě s velkým množstvím kamionů projíždějících přes jeho území, bude návrh podporovat. Není také vyloučeno, že se patřičné dohody budou uzavírat právě za českého předsednictví, které Prahu čeká v prvním pololetí příštího roku.