RWE Transgas loni vydělal bezmála 13 miliard

Praha - Čistý zisk největšího dovozce zemního plynu do České republiky, společnosti RWE Transgas, vzrostl oproti roku 2006 o 56 procent na 12,8 miliardy korun. Společnost za to vděčí především rostoucím prodejům plynu do zahraničí. Tržby Transgasu naopak klesly o 7,6 procenta na 78,6 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných hospodářských výsledků společnosti.

Tuzemský obchod s plynem se na tržbách podílel téměř 65 procenty,
zahraniční pak 27 procenty. Tranzitní přeprava přinesla firmě zhruba osm
procent tržeb. 
Do zahraničí loni Transgas poslal více než dvojnásobné množství plynu. K růstu zisku však přispěly i účetní operace a převody zisků dceřiných společností. Pokles tržeb zdůvodňuje vedení firmy zejména teplotně nadprůměrnou zimní sezonou a konkurencí, jejíž tlak se zvýšil díky liberalizaci domácího trhu s plynem. I tak si Transgas loni udržel na českém trhu 72procentní podíl, v roce 2006 to bylo 81 procent.

„Asi každý uzná, že by bylo nereálné očekávat, že udržíme všechny naše zákazníky,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel RWE Transgas Martin Herrmann. Výsledky hospodaření podle něj nicméně potvrzují, že se firma na liberalizaci dobře připravila.

Transgas loni proinvestoval 3,6 miliardy korun. „Do roku 2010 hodláme v Česku investovat až 11 miliard korun, především kvůli rozšiřování podzemních zásobníků a výstavbě plynovodu Gazela přes Česko,“ uvedl finanční ředitel RWE Transgas Dirk Simons.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v České republice. Její čistý zisk v ČR loni vzrostl o 26 procent na 16 miliard korun. Koncern má v Česku 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností, mezi něž patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.