Obchodní řetězce v USA zavádějí kvóty na rýži

Washington/Bankok - Projevy globální potravinové krize už začínají zaznamenávat i nejvyspělejší státy světa. Velké americké maloobchodní řetězce dokonce zavedly limity na nákup rýže. Chtějí tak zabránit zejména majitelům restaurací a malých obchodů, aby v panice nakupovali rýži do zásoby. Přispěli by tak totiž k dalšímu zvyšování již tak rekordní ceny této komodity. Ta dnes v Thajsku, které je největším exportérem rýže, překonala hranici jednoho tisíce dolarů za tunu.

Zákazníci supermarketů s logem Costco a Walmart si nově nemohou odnést víc, než čtyři devítikilogramová balení rýže. Kvóty na nákup potravin přitom země nepamatuje desítky let. „Nechceme vytvářet paniku. Důvodem tohoto opatření rozhodně není, že bychom nebyli schopni doplňovat zásoby potravin,“ vysvětluje prezident společnosti Costco Jim Sinegal.

Bezesporu větší obavy však drahé potraviny vyvolávají v chudších zemích. Jejich obyvatelé totiž, na rozdíl od Američanů či Evropanů, vydávají na potraviny většinu svých příjmů. První globální potravinová krize od druhé světové války v posledních týdnech vyvolala sociální nepokoje v řadě afrických zemí. Na Haiti dokonce vedla k odstoupení premiéra. Podle prezidenta Světové banky (WB) Roberta Zoellicka je dalším zdražováním přímo ohroženo asi 100 milionů obyvatel rozvojových zemí.

Ceny základních potravin jako je pšenice, sója, rýže nebo kukuřice vzrostly za poslední tři roky v průměru o 83 procent. Kromě neúrody je žene nahoru především rychle rostoucí poptávka v Číně a Indii, ale také stále častější využívání zemědělských ploch k pěstování plodin na výrobu biopaliv. Zčásti k němu přispěly také otřesy na finančních trzích, které řadu investorů přiměly ke spekulativním investicím do komodit. Některé rozvojové země navíc paradoxně zdražovaní potravin ještě přiživují omezováním jejich exportu.

Evropská unie oznámila, že na potravinovou pomoc rozvojovým zemím uvolní dalších 117 milionu eur. V březnu na podporu lidí postižených hladem v subsaharské a severní Africe, Asii, na Kavkaze či na Blízkém východě vyčlenila 160 milionů eur a nedávno speciálně pro Bangladéš 6 milionů eur. 200 milionů dolarů přislíbily Spojené státy. Odborníci očekávají, že vysoké ceny potravin se udrží po většinu letošního roku. Cena rýže by se mohla vyšplhat až na 1300 dolarů. Po nové sklizni koncem roku by pak měl podle odborníků následovat prudký propad.