Zahraniční dovozy stlačily cenu cihel

Praha - I když ceny většiny komodit od nerostných surovin až po potraviny míří v poslední době prudce vzhůru, existují i artikly, které zlevňují. Jedním z nich jsou stavební cihly, které jsou ve srovnání s loňským rokem levnější o 10 procent.

Zatím co ještě loni v červnu platili Češi za jednu cihlu Porotherm 44 75,20 korun, letos je to jen 65,40 Kč. U dalších značek se situace vyvíjí velmi podobně. „Ve srovnání s loňským rokem jsou tam posuny ceníkových cen o 10 až 15 procent směrem dolů,“ upozornil obchodní ředitel Heluz Jan Krampl. 

Ceny cihel loni vyhnal nahoru stavební boom v Polsku, který z nich udělal nedostatkové zboží. Pak se ale začal dovážet levnější materiál ze západní Evropy, což přinutilo domácí výrobce k opětovnému snížení cen. 

Letos by se problémy s nedostatkem cihel opakovat neměly. Producenti se přes zimu předzásobili. „V novodobé historie jsme poprvé jeli ve všech závodech přes celé zimní období a myslím si, že jsme dobře připraveni na nadcházející sezónu,“ uvedl Josef Kotek, předseda představenstva společnosti Wienerberger, která zaujímá na světovém trhu s cihlami první příčku. 

Ceny mnoha dalších stavebních materiálů se ale vyvíjejí odlišně, než je tomu u cihel. Například tvárnice Ytong v dubnu podražily o šest procent. Mírně vzhůru míří také ceny betonu a dalších pojiv.

Vydáno pod