Pšenici zlevňuje očekávání rekordní sklizně

Londýn - Růst cen potravin by mohl mít brzký konec. Hlavní surovinu k výrobě chleba tlačí dolů vyhlídky na rekordní světovou sklizeň a prudký nárůst produkce ve většině významných obilnářských oblastí. Ceny pšenice na termínových burzách v posledních týdnech tak na rozdíl od ostatních obilnin výrazně klesají a snižují tlaky na světový růst cen potravin.

Globální produkce pšenice by v nadcházející sezoně měla podle poslední prognózy Mezinárodní rady pro obilí (IGC) dosáhnout rekordních 645 milionů tun a proti loňsku se zvýšit o 41 milionů tun, tedy sedm procent. Rozloha oseté plochy je vyšší o 3,6 procenta. Cena nejbližšího termínu na pšenici na chicagské burze CBOT klesla dnes na 8,02 dolaru za bušl, nejníže od listopadu. Z rekordního maxima 13,345 USD z konce února tak sestoupila již o 40 procent.

Analytici uvádějí, že vysoké ceny vyvolaly rychlou odezvu u farmářů a situace se na jaře vyvíjí v řadě oblastí velmi dobře. Vysokou úrodu lze čekat v EU, východoevropských zemích kolem Černého moře i v USA. Zvýšený osev v EU byl podpořen pozastavením platnosti nařízení, které nutí farmáře ponechávat část půdy ladem. IGC odhaduje, že produkce pšenice v EU vzroste o 15 procent na 138,1 milionu tun.

Pokles cen pšenice by tak měl zmírnit tlaky na potravinovou inflaci ve světě. V minulých měsících prudký nárůst světových cen pšenice výrazně zvýšil cenu chleba, což vyvolalo sociální nepokoje v Egyptě a dalších zemích.

Podobný vývoj by mohly mít i ostatní trhy, cyklický vývoj, kdy vysoká cena přitahuje podnikatele právě v onom ziskovém sektoru, by tak mohla v blízké budoucnosti otočit trend třeba na trzích rýže. První globální potravinová krize od druhé světové války, o které se hovoří a která prý ohrožuje hladem desítky milionů chudých v celém rozvojovém světě, kteří na výrazně dražší potraviny nemají peníze, by mohla vzít za své - jen díky této jednoduché ekonomické úvaze.