Výrobci biopaliv z EU a USA se obviňují z porušování pravidel WTO

Brusel/Washington - Evropským výrobcům biopaliv se nelíbí postup americké konkurence. Američané podle nich dodávají své produkty na evropský trh za dumpingové ceny, tedy za ceny, které jsou tak nízké, že nemohou pokrýt výrobní náklady. Evropští producenti proto dnes požádali Brusel o uvalení vyrovnávacích dovozních cel na biopaliva pocházející ze Spojených států. Jejich američtí rivalové se chtějí bránit stížností u svých úřadů.

Žádost o uvalení vyrovnávacích cel na dovozy biopaliv z USA podala evropská asociace producentů biopaliv European Biodiesel Board. Odůvodňuje ji tím, že díky neférovým dotacím a dumpingovým cenám dramaticky stoupl import amerických produktů do Evropy, což poškozuje evropské výrobce. Odvolávají se přitom na pravidla Světové obchodní organizace (WTO), která podobný postup zakazuje.

Viceprezident obdobné americké organizace National Biodiesel Board Manning Feraci se ohradil, že dotacemi zvýhodněné ceny jsou pouze reakcí na evropské bariéry obchodu s biopalivy. Specifikace stanovené Evropskou komisí jsou podle něj diskriminační a rovněž v rozporu s pravidly WTO. Američtí výrobci se proto obrátí na obchodního zmocněnce USA, aby na Evropu uvalil potřebná protiopatření.

Rozhodnutí o tom, zda se bude Evropská komise podnětem EBB zabývat, by mělo padnout během 45 dní. Pak bude mít devět měsíců na to, aby v případě potřeby odvetná cla na dovoz biopaliv z USA uvalila.