Prodej Seznamu zřejmě začal, ve hře jsou i finanční investoři

Praha - Prodej největšího tuzemského portálu Seznam.cz zřejmě začal. Případní zájemci o účast v tendru již začali podepisovat závazek mlčenlivosti, který předchází vyzvednutí informačního prospektu. Ten by měl být hotov do konce dubna. Organizátor prodeje Goldman Sachs se proti původnímu záměru nebude orientovat pouze na strategické zájemce, ale do tendru pustí i finanční investory.

„Ukazuje se, že Seznam je pro potenciální strategické investory z oboru příliš velké sousto, a proto se banka rozhodla nabídku nijak neomezovat,“ řekl ČTK zdroj blízký prodeji. Požadovaná cena za celý Seznam by se měla pohybovat kolem jedné miliardy dolarů, tedy přes 15 miliard Kč.

Prodávat by se měl jak podíl minoritních akcionářů Tiger Holding Four a Miura International, tak i 70 procent, jež vlastní Ivan Lukačovič. Ten zprávy o prodeji opakovaně popřel, naopak zdroje z okolí minoritních akcionářů záměr potvrdily.

Seznam, který denně navštíví 2,1 milionu uživatelů, založil Lukačovič v roce 1996 jako první tuzemský vyhledávač. Za loňský rok Seznam očekává tržby kolem 1,4 miliardy korun a zisk přes půl miliardy. Příjmy firmy pocházejí zejména z placeného umístění odkazů v katalogu a reklamy.