Pan Ki-mun: Nedostatek potravin hrozí už i vyspělým zemím

San Francisko/Paříž - Podvyživení lidé by už brzy nemuseli patřit pouze k tradičnímu obrazu Afriky. Nedostatek potravin začíná hrozit i vyspělému světu. Varoval před tím generální tajemník OSN Pan Ki-mun. K varování se připojila i šéf Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf, který upozornil na to, že by kvůli rychlému růstu cen potravin mohly vznikat i občanské války.

„Ze strmě rostoucích cen jídla se stává opravdová globální krize,“ varoval Pan Ki-mun. Generální tajemník OSN poprvé v historii připustil, že by se hlad mohl stát problémem nejen v chudých zemích Afriky, ale mohl by se přenést i do vyspělých zemí Evropy a Severní Ameriky.

Světového hladu se obává i FAO. Její šéf Jacques Diouf dnes upozornil na hrozící konflikty, které by mohly vznikat v souvislosti s rostoucím nedostatkem potravin. „Nemyslím si, že by vypukla válka mezi státy, ale uvnitř některých zemí, pokud nebudou přijata nezbytná opatření, hrozí (násilné) střety,“ prohlásil.

Potravinová krize ohrožuje po celém světě podle posledních průzkumů 100 milionů lidí. Jejich počet přitom neustále narůstá. OSN nazývá tento nárůst „tichým cunami“, které si žádá hledání dlouhodobého řešení.

Nedostatek potravin zvětšují biopaliva

Kritici po celém světě upozorňují, že za narůstajícím nedostatkem potravin stojí mimo jiné masivní rozvoj biopaliv. Ty se používají jako alternativa fosilních paliv. Jejich nevýhodou ale je, že se vyrábějí z obilí a z kukuřice, a tak snižují jejich zásoby a zvedají cenu.

Výrobu biopaliv výrazně podporují Spojené státy i Evropská unie. Komise stanovila ambiciózní cíl, který počítá s tím, že by biopaliva kryla do roku 2020 deset procent spotřeby pohonných hmot. Z důvodu rychlého růstu potravin již ale některé státy společenství volají po přehodnocení této politiky. Mezi nejvýznamnější patří Německo, Francie a Velká Británie. Kompromisní řešení by mohla představovat biopaliva druhé generace, která se nevyrábějí z potravinářských komodit, ale z biomasy, především dřevěných třísek a dalšího odpadu.