Benzín v létě podraží maximálně o tři koruny

Praha - Navzdory rekordním cenám ropy na světových trzích se litr benzínu u českých čerpacích stanic stále prodává blízko třicetikorunové hranice. S příchodem léta se však můžeme těšit na obvyklé zdražení. Podle analytičky společnosti Cyrrus Lucie Kundrátové by se měli motoristé připravit na zdražení do tří korun za litr.

„Nárůst by se měl pohybovat v řádech haléřů, případně desetihaléřů. Zvýšení nebude vyšší než tři koruny na litr,“ uvedla Kundrátová.        Benzín zdražuje pravidelně v průběhu každého léta. Může za to „neviditelná ruka trhu". V letních měsících lidé daleko více cestují, což zvyšuje poptávku po pohonných hmotách a pumpaři proto zdražují. Na největší cenový skok by se proto lidé měli připravit v letních turistických destinacích, jako jsou Chorvatsko nebo Itálie.

S průvanem v peněžence by měli počítat řidiči tankující na severu Evropy. V Norku se cena litru Naturalu 95 pohybuje v přepočtu kolem 40 korun. Naopak ušetří lidé cestující na východ od našich hranic. V Rusku je oproti České republice benzín levnější asi o třetinu.

I přes relativně vysoké ceny pohonných hmot mohou být Evropané stále relativně spokojení. Motoristé ve Spojených státech totiž tankují litr za zhruba 55 korun. Spojené státy totiž doplácí na rekordně slabý dolar. Právě ten má lví podíl na rostoucích cenách ropy, které se už přiblížily hranici 120 dolarů za barel. Podle některých analytiků by přitom časem mohly atakovat i dvousetdolarovou hranici. Kurzový posun vůči dolaru působí ve většině světa jako polštář zdražování. Tuto výhodu američtí potřebitelé nemají.