Bush: Americkou ekonomiku čeká těžké období

Washington - Americkou ekonomiku čeká kvůli rostoucím cenám potravin i energie a kvůli oslabenému trhu s nemovitostmi těžké období. Amerika zažívá finanční těžkosti. S jejich řešením by měly pomoci činy Kongresu, které se však zpožďují. Kongres nedělá dost pro to, aby obavy občanů v tomto smyslu zmírnil. Prohlásil to dnes prezident Spojených států George Bush.

Prezident vyjádřil znepokojení nad růstem cen potravin doma i v zahraničí. Požádal kongresmany, aby se zaměřili na čtyři oblasti - na energetiku, ceny potravin, splácení hypoték a na studentské půjčky. Kongres podle něj musí přijmout zákony, které umožní dodávat domácnostem energii za dostupné ceny. USA potřebují také fiskální zákon, který umožní reformu zemědělských programů bez zvýšení zátěže pro zákazníky.    

Bush navíc vyzval Kongres k přijetí specifických zákonů, které umožní zadluženým rodinám žít i dále v domech, na které si vzaly hypotéku. Měl by také vybavit federální vládu prostředky, jež jí umožní snadněji poskytovat studentské půjčky.     

Prezident vyloučil možnost zablokovat doplňování amerických strategických ropných rezerv, protože to by podle něj stejně ceny na trhu neovlivnilo. „Nakupujeme v průměru 67 000 barelů ropy denně, přičemž celý svět jí denně potřebuje 85 milionů barelů. Nemyslím si, že změna v řádu desetiny procenta ovlivní ceny. Doplňovat zásoby je v našem národním zájmu,“ zdůraznil.