Majitel televize Nova zvýšil zisk o 86 procent

Hamilton - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) v prvním čtvrtletí zvýšila zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 86 procent na 74,7 milionu dolarů (1,2 miliardy Kč). Společnost CME, vlastník televize Nova, dnes oznámila tento výsledek a dodala, že její tržby stouply o více než polovinu na 223,5 milionu dolarů. Segmentový EBITDA zahrnuje výsledky jednotlivých televizních stanic společnosti bez započítání některých nákladů.

„Po velkolepém výkonu v roce 2007 přichází silný start roku 2008. Jsme na cestě k dosažení dalšího rekordního roku,“ řekl podle agentury Reuters generální ředitel společnosti Michael Garin. Dodal, že tržby by měly v celém letošním roce dosáhnout 1,1 miliardy dolarů a segmentový EBITDA 440 milionů dolarů.

„V době, kdy má většina mediálních firem potíže s dosažením růstu, se CME odlišuje od konkurentů tím, že předpovídá růst tržeb o 30 procent a růst segmentového EBITDA o 36 procent,“ upozornil Garin.

CME vlastní televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, kde je může sledovat asi 90 milionů lidí. Zdaleka nejvíce tržeb ale generuje v České republice, kde vedle Novy ovládá sportovní kanál Galaxie Sport a filmový kanál Nova Cinema.

Na Slovensku má CME stanici Markíza a rovněž Galaxii Sport. Vlastní i stanice v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (Pro TV, Acasa, Pro Cinema, Pro TV International, Sport.ro a MTV), Slovinsku (Pop TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi). Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.