Inflace v EU v dubnu klesla, nezaměstnanost zůstává beze změny

Brusel - Meziroční míra inflace spotřebitelských cen v eurozóně v dubnu klesla na 3,3 procenta z rekordních 3,6 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z odhadu, který dnes uveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Pokles inflace by mohl znamenat impulz pro Evropskou centrální banku, aby snížila úrokové sazby. ECB se tomuto kroku, který by podpořil hospodářství ohrožené finanční krizí, doposud bránila právě kvůli vysoké inflaci. Přitom například americký Fed či britská Bank of England v posledních měsících už několikrát své klíčové sazby snížily.

„Dubnový pokles inflace z 3,6 procenta na 3,3 procenta vypadá všeobecně povzbudivě. Je to však stále velmi vysoká úroveň,“ řekla agentuře Reuters analytička Jennifer McKeownová ze společnosti Capital Economics. „Nebude nicméně dlouho trvat, než začne zpomalující ekonomická aktivita vytvářet zásadní tlak na pokles inflace. Stále očekáváme, že ECB ve třetím čtvrtletí sníží sazby,“ dodala.

Eurozóně hrozí výrazné zpomalení hospodářského růstu. Mezinárodní měnový fond tento měsíc předpověděl, že hospodářský růst v zemích používajících jednotnou evropskou měnu zvolní na 1,4 procenta z loňského tempa 2,6 procenta.

Poměrně příznivé jsou i údaje o nezaměstnanosti v EU. Ta sice v březnu zůstala na úrovni předchozího měsíce, v meziročním srovnání se však výrazně snížila. Ve 27 zemích EU nezaměstnanost činila 6,7 procenta, ve státech platících eurem byla 7,1 procenta. Celkově bylo ve 27 státech Evropské unie bezmála 16 milionů lidí bez práce.

Z jednotlivých členských zemí je nejnižší míra nezaměstnanosti v Nizozemsku (2,6 procenta). Nejvyšší má Slovensko a Španělsko (9,3 procenta). V meziročním srovnání klesla nezaměstnanost ve 23 zemích EU, ve čtyřech stoupla. Nejvýraznější pokles byl patrný v Polsku, kde se nezaměstnanost snížila o 2,6 procentního bodu na 7,7 procenta.

Nezaměstnanost v EU zůstává i nadále nad úrovní USA a Japonska, i když metodiky výpočtů se od sebe liší. V USA činila míra nezaměstnanosti v březnu 5,1 procenta a v Japonsku 3,8 procenta.

Vydáno pod