Odbory chtějí omezit stále častější zaměstnávání přes agentury

Brno - Jihomoravští odboráři chtějí omezit stále častější zaměstnávání lidí ve firmách přes agentury. To je podle nich nesystémové a v podnicích způsobuje spíš problémy. Systém agenturního zaměstnávání přitom kvůli nedostatku kvalifikované pracovní síly využívají zaměstnavatelé čím dál hojněji.

Ve velkých brněnských firmách zaměstnávají přes personální agentury i stovky lidí. „Z analýz, které si naše agentura dělá, lze ale říci, že za posledních pět let je zájem o agenturní zaměstnance vyšší,“ řekl nedávno ředitel agentury Sodat Milan Vyleťal.

Pro podniky je to levnější a jednodušší než přijmout kmenového zaměstnance a většinou si možnost pochvalují. Na agenturní zaměstnance se například nevztahuje kolektivní smlouva, takže nemají zajištěn ani pravidelný růst mzdy, ani další zaměstnanecké výhody jako stravenky nebo příspěvky na penzijní připojištění.

Mezi agenturními pracovníky jsou z velké části cizinci. Potvrzuje to například blanenská Celestica Ráječko. Při předloňském náboru tisícovky zaměstnanců už neměla kam sáhnout. Obrátila se na personální agentury, a ty vybraly 570 pracovníků ze zahraniční, které firma zaměstnala brigádně.

Agenturní pracovníci už mají místo i v brněnské Nové Mosilaně. Podle Břenka, který ve firmě vede tamní odborovou organizaci, by se ale mohl systém využívat spíš v jednodušších profesích, kde není potřeba dlouhé zaškolování.

Právě kvůli nedostatku kvalifikované pracovní síly agentury často neumějí vždy zajistit vhodné a kvalifikované uchazeče. Často jsou i klienty úřadů práce a vybírají ze stejných seznamů jako zaměstnavatelé, poznamenala mluvčí brněnského pracovního úřadu Ivana Ondráková. Právě náklady navíc na jednoho zaměstnance ve výsledku systém prodražují, upozornil Břenek.