Hyundai zaplatí milionovou pokutu za porušení stavebního povolení

Ostrava - Automobilka Hyundai musí zaplatit milionovou pokutu, kterou jí uložil stavební úřad v Dobré na Frýdeckomístecku za to, že při stavbě haly Energo centra v Nošovicích nepostupovala v souladu se stavebním povolením. Odvolání, které zástupci automobilky podali v lednu, krajský úřad zamítl. Hyundai pokutu zaplatí, zvažuje však dovolání.

„V tuto chvíli nám nezbývá, než pokutu zaplatit,“ reagoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Podle něj zákon umožňuje využít takzvaného dovolání jako mimořádného opravného prostředku. „Dovolání je ale zatím skutečně ve fázi zvažování,“ dodal.

Hyundai porušil při stavbě své první evropské továrny v Nošovicích na Frýdeckomístecku stavební povolení již několikrát. V současnosti čelí ještě dvěma pokutám v celkové výši jeden milion korun, další sankce za změny při stavbě infrastruktury jí ještě hrozí. Zatím pokaždé se firma proti pokutě odvolala.

Odchylky odhalil stavební úřad také při stavbě hal převodovkárny a lisovny se svařovnou. V šesti objektech pak firma v rozporu se stavebním povolením budovala infrastrukturu, tedy kanalizaci, vodovod, vysoké a nízké napětí, venkovní osvětlení a slaboproud.

Výrobu v Nošovicích chce jihokorejská automobilka zahájit na přelomu ledna a února 2009. Ročně by z výrobních linek mělo sjíždět 200 tisíc vozů dvou modelových řad (i30, Tucson). Po přidání výroby třetího modelu v roce 2011 se kapacita automobilky zvýší na 300 tisíc aut ročně. Práci by v Nošovicích mělo najít 3 500 lidí. S jejich sháněním prý Hyundai nemá problémy.

Vydáno pod