Za přípravu hřišť na Prague 2008 Open zaplatí pořadatelé 2 miliony korun

Praha - Příprava pěti beachvolejbalových hřišť na turnaj světové série Prague 2008 Open vyjde na 2 miliony korun. Celkové náklady na přípravu klání by se měly podle pořadatelů vyšplhat na 500 tisíc eur. Zaplatí je sponzoři.

Přesnou částku, kterou bude třeba na pořádání turnaje světové série vynaložit, pořadatelé zatím neznají. Josef Beneš, předseda Asociace beachvolejbalu, která soutěž pořádá, ale věří, že náklady budou stejné, jako je tomu při podobných akciích v zahraničí. „FIVB Open přijde na částku kolem 400 tisíc až 500 tisíc euro,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24. 

Praha má ale ve srovnání s přímořskými metropolemi jednu nevýhodu. Nemá písečná pláže, a tak musí pořadatelé hřiště na plážový volejbal vybudovat. Pro tento záměr si vybrali areál tenisového stadionu na Štvanici. Tamní tenisové kurty se přemění na beachvolejbalové hřiště během dvou dnů. Potřeba bude 1600 tun písku. „Jeden kurt vyjde na 350 000 až 400 000 korun,“ informoval Beneš. Celkem jich bude potřeba pět. 

Veškerá náklady chtějí pořadatelé hradit z příspěvků sponzorů. Přispěje ale také Světová volejbalová federace. Vstupné vybírat nechtějí. „Chceme na ten turnaj pozvat především ty lidi, o které máme zájem, to znamená naši základnu plus další přátele beachvolejbalu, zvláště mladé lidi i ty nejmenší. Myslím si, že by bylo ke škodě, kdybychom vybírali vstupné,“ vysvětlil důvody Beneš. 

Prague 2008 Open patří mezi soutěže nejvyšší světové úrovně. Úspěch na tomto turnaji je pro sportovce klíčový pro kvalifikaci na olympijské hry v Pekingu. Z předních českých párů se diváci mohou v hlavní soutěži turnaje těšit na Přemysla Kubala a Jaroslava Pavlase, Petra Beneše s Martinem Tichým, své umění předvedou ale také Pavel Rotrekl a Robert Kufa. Utkání budou probíhat ve dnech 7. až 11. května.