Fed a další centrální banky znovu podpoří globální ekonomiku

Washington/Frankfurt - Federální rezervní systém (Fed) Spojených států spolu s centrálními bankami v Evropě opět podpoří globální finanční systém. Centrální banky zvýší objem nouzových úvěrů, které poskytují komerčním bankám a dalším finančním institucím, a také prodlouží splatnost některých půjček.

V rámci takzvané termínové aukční facility (TAF), kterou Fed pořádá každé dva týdny, se objem nabízených úvěrů zvýší na 75 miliard z dosavadních 50 miliard dolarů. Tímto rozhodnutím se bude řídit již nejbližší aukce, která se koná 5. května.        

Vedle zvýšení objemu peněz, které Fed v rámci programu TAF poskytuje, centrální banka adekvátně rozšíří také objem zástav, které přijímá za úvěry v rámci jiné facility TSLF. Přijímat bude nyní i kryté cenné papíry, ovšem pod podmínkou, že půjde o papíry s nejvyšším ratingem AAA.     

„Širší možnosti zástavy by měly zlepšit podmínky financování v širším spektru finančních trhů,“ sdělil Fed. Širší paletu zástav začne centrální banka přijímat počínaje aukcí 7. května, která má datum vypořádání o další dva dny později.     

Fed zároveň rozšíří nouzovou linku měnových swapů, kterou má otevřenou s Evropskou centrální bankou (ECB). Místo současných 30 miliard dolarů si budou moci banky vyměnit až 50 miliard USD. Podobně bude postupovat i v případě linky se švýcarskou centrální bankou, kterou rozšíří z šesti na 12 miliard dolarů. Swapové linky Fed prodlouží do 30. ledna 2009. Cílem je uspokojit poptávku po dolarech na evropských trzích.     

Objem nouzových úvěrů, které Fed poskytuje finančním institucím v USA, se tak zvýší na 150 miliard dolarů z dubnového limitu 100 miliard USD. Smyslem je podpořit základní fungování bank, na které tvrdě doléhá finanční krize.    

Současné kroky Fedu svědčí o vážnosti současné situace na finančním trhu. Již v březnu se totiž uchýlil k opatřením, která naposledy využil v době Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Opatření spočívají v tom, že nouzové úvěry bude poskytovat i dalším finančním institucím, včetně například makléřských firem. Předtím mohly této pomoci využívat jen komerční banky.