Bolívie se vrátila k myšlence znárodňování

Praha - Vlna znárodňování v Latinské Americe se rychle šíří. Kromě Venezuely se k této myšlence po dvouleté přestávce vrátila Bolívie. Její prezident Evo Morales se rozhodl získat největší telekomunikační společnost v zemi - Entel - který patří Telecomu Italia. Zároveň oznámil také převzetí čtyř ropných společností.

Bolívie se snaží získat 51procentní podíl v Entelu, který patří Italům, už dva roky. Podle Moralese vyjednávání neustále hatí nevůle italské strany. Nyní se proto rozhodl použít tvrdší metody. „Znárodňování probíhá tak, že Evo Morales určil člověka, který za asistence policie napochodoval do Entelu a převzal jeho řízení,“ nastínil v rozhovoru pro ČT24 Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity. Během následujících třech měsíců budou Bolivijci s italskou firmou vyjednávat o tom, kolik za převzetí zaplatí.

Telecom Italia získal podíl v Entelu v polovině 90. let. Při převzetí společnosti se zavázal, že do podniku investuje 610 milionů dolarů. Morales ale tvrdí, že do aktiv společnosti nevložil ani čtvrtinu slíbené částky. Firma toto tvrzení odmítá.

Morales chce kontrolovat i těžbu ropy

Kromě Entelu se bolivijský prezident zajímá i o těžbu ropy a v této oblasti se mu velmi daří. Ve čtvrtek prezident oznámil, že se pod státní kontrolu podařilo získat majoritní podíl ve čtyřech ropných společnostech. Jejich britským, německým a peruánským vlastníkům zaplatí Bolívie celkem 43 milionů dolarů.

Morales přišel s oznámením převzetí přesně dva roky poté, co znárodnil energetický průmysl. Snažil se tak zvýšit zisky vlády z prodeje zemního plynu. Stejně jako tehdy i nyní zopakoval, že Bolívie potřebuje k rozvoji svého průmyslu strategické partnery, nikoliv vlastníky svých přírodních zdrojů.