Šéf Yahoo v boji s Microsoftem uspěl, sedí ale na horké židli

San Francisco - Společnost Microsoft včera stáhla svou nabídku na převzetí internetového vyhledávače Yahoo. Zpráva dnes zřejmě zahýbe celým akciovým trhem, přinejmenším však technologickým sektorem. Šéf internetové společnosti Yahoo Jerry Yang zatím vyhrává boj s Microsoftem a prokázal, že Yahoo má větší cenu, než za něj Microsoft nabízel. Dnes ale zakouší odvrácenou tvář avého vítězství. Naplnila se totiž očekání analytiků a akcie vyhledávače zahájily prudký sestup.

Na frankfurtské burze akcie Yahoo ztrácejí oprati pátku už asi 20 procent. Zatímco se před víkendem hodnota firmy pohybovala kolem 40 miliard dolarů, současný rychlý propad kurzu akcií způsobil, že akcionáři během chvíle zchudli zhruba o 8 miliard USD.

Microsoft o víkendu stáhnul nabídku na převzetí Yahoo, za které původně nabízel 44,6 miliardy dolarů v akciích a hotovosti. V pátek nabídku zvýšil až na 47,5 miliardy USD (asi 776 miliard Kč), v centrále Yahoo však ani na tento návrh nebyli ochotni kývnout.

Od začátku února, kdy Microsoft nabídku předložil, akcie Yahoo zpevnily o téměř 50 procent. Většinu zisku nabraly hned po zveřejnění nabídky. Jestliže teď Microsoft ztratil zájem, je podle analytiků pravděpodobné, že akcie Yahoo ztratí většinu tohoto zisku. Nebude to patrně hned dnes, ale v následujících týdnech či měsících, podle toho, jak budou investoři ztrácet zbytky nadějí, že Microsoft nabídku obnoví.

Otázkou je, jak nyní zareagují akcionáři, kteří se těšili, že akcie Yahoo budou moci rozumně zpeněžit. „Je to frustrující. Vůbec si nejsem jist, zda firmu Yahoo zajímají její vlastní akcionáři,“ poznamenal manažer investiční společnosti Jacob Internet Fund Darren Chervitz. Yang se tak ocitá na horké židli a dost možná bude čelit i vlně žalob od rozzlobených akcionářů.

Yang stál před 14 lety u zrodu Yahoo, které zakládal v americkém Silicon Valley. Zda bylo víkendové rozhodnutí odmítnout zvýšenou nabídku Microsoftu moudré, či nikoli, to bude muset Yang zřejmě prokázat rychle, a to v řádu měsíců. Wall Street zřejmě nebude ochotna na výsledky čekat déle.

Pokud se Yangovi nepodaří prokázat, že Yahoo má před sebou lepší budoucnost jako samostatný podnik, nebo jako součást nějaké širší aliance, bude se možná muset s ředitelským místem rozloučit. Jednou z možností je ale i to, že nakonec bude přinucen akceptovat novou nabídku Microsoftu, pokud vůbec nějaká další nabídka ještě přijde. Pokud ano, mohla by dokonce být nižší než teď.

Zda se Microsoft vrátí k jednání, to je největší neznámá. Část analytiků je ale přesvědčena, že Microsoft nezájem pouze předstírá a jeho odchod není ničím jiným, než jen pokračováním tříměsíční snahy přesvědčit vedení Yahoo, aby nabídku přijalo.

Yang a další spoluzakladatel Yahoo David Filo v sobotu odletěli do Seattlu, kde Microsoft sídlí. Podle agentury AP tam osobně informovali ředitele Microsoftu Steva Ballmera, že nejsou ochotni firmu prodat za méně než 37 dolarů za akcii. Teoreticky to není nesmyslná cena, protože ještě v lednu 2006 na této ceně akcie Yahoo skutečně byly.

„Je jasné, že z kontraktu nic nebude,“ informoval pak dopisem Ballmer šéfy Yahoo. Podle analytiků i některých investorů je zvláštní, že se firmy nedokázaly dohodnout na kompromisním řešení, tedy 35 dolarech za akcii. Pro oba podniky by totiž spojení mohlo být přínosné.

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Při páteční ceně akcií Microsoftu nabídka vycházela pouze na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo. Tuto cenu Microsoft sice zvýšil na 33 dolarů, Yahoo ale požadovalo až 37 USD.

Akcie Microsoftu by dnes měly zpevnit. Odpadává totiž riziko, které je s každým velkým nákupem spojeno. Nezhorší se ani finanční postavení podniku, což bylo další riziko.

Vydáno pod