Akcie NWR odstartovaly na pražské burze rychlým růstem

Praha - Akcie těžařské společnosti New World Resources (NWR), která dnes vstoupila na pražskou a londýnskou burzu, zahájily obchodování neočekávaně rychlým růstem. Na pražské burze posílily o 4,5 procenta na 445 korun. Za úspěchem největší primární emise v historii pražské burzy stojí podle analytiků vysoké ceny uhlí, které zvedají zájem investorů o firmy působící v tomto sektoru.

Přestože trh s uhlím nebyl zasažen nedávnou finanční krizí, je podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice vstup NWR vítaným signálem, který by mohl rozpohybovat trh i v jiných sektorech.

Cenu akcií hnal dnes nahoru zvýšený zájem investorů, zejména těch, kteří nebyli uspokojeni při úpisu. Hlavní důvod příznivého vývoje ale leží podle analytika firmy Atlantik finanční trhy Petra Nováka v úspěšnosti odvětví, ve kterém NWR a OKD působí. „Světové ceny uhlí jsou na maximech,“ poukázal. Dodal, že se poptávka na komoditních trzích zřejmě postará ještě o další růst cen suroviny.

Příznivý vývoj akcií nováčka pražské burzy předpokládá i analytik společnosti Fio Josef Novotný. „My nadále doporučujeme nakoupit tyto akcie, vidíme v nich značný růstový potenciál a naše předpokládaná cena ve střednědobém horizontu je 585 korun na akcii,“ předpověděl v rozhovoru pro Studio burza České televize.

NWR dnes kromě pražského trhu, kde se jedná v pořadí již o šestou primární emisi, vstoupila také na londýnskou burzu. 12. května pak budou mít premiéru na burze ve Varšavě. „NWR má velké aktivity v Polsku a předpokládám, že se chce více přiblížit polskému trhu,“ vysvětlil Koblic. „Dalším důvodem je otevření si dveří k širšímu okruhu investorů. Polské penzijní fondy musí povinně kupovat všechno, co na burzu přijde. Je tedy výhodné si pro tyto peníze přijít,“ doplnil.

Původem nizozemská NWR je jednou z největších těžebních společností ve střední Evropě. V Česku vlastní černouhelnou OKD. Z výtěžků emise chce NWR financovat další nákup a rozvoj dolů v Polsku a na Ukrajině. Zhruba čtyřicetiprocentní podíl ve společnosti vlastní nepřímo český finančník Zdeněk Bakala. Díky vstupu společnosti na burzu se z něj stane dolarový miliardář.

Vydáno pod