Výstavbu fotbalového stadionu Eden zaplatí kulturní akce

Praha - Fotbalová Slavia zítra představí svůj zbrusu nový stadion pro 21 tisíc diváků. Její svatostánek přišel na miliardu korun a jen fotbalem se neuživí. Stejně jako většina podobných zařízení proto nabídne své prostory nejen sportu, ale i kultuře.

Po letech čekání začala výstavba nového stadionu Eden v září 2006 a její miliardové náklady pokryly interní i externí zdroje. Jedním z nich jsou dluhopisy, jejichž první emise proběhla 20. září 2006. Dobu návratnosti vložených prostředků spočítali majitelé na 15 let.

Jeden fotbalový zápas za čtrnáct dní by však úvěr nesplatil. „Aby se investice vrátila, musí to být multifunkční areál, otevřený sedm dní v týdnu a jeho funkce nemůže být pouze fotbalová. Musí se zde konat co nejvíce akcí,“ potvrzuje Alexandr Kliment, PR manažer investorské firmy E-Side Property Ltd. Nový slávistický stadion tak bude také koncertní arénou, bankou, nákupním centrem i hotelem. V červnu se v Edenu představí americká skupina Metallica, v srpnu britská metalová legenda Iron Maiden a také američtí R.E.M. 

Součástí areálu Eden je proto také čtyřhvězdičkový hotel se 150 pokoji, k pronájmu je 3200 čtverečních metrů obchodních i kancelářských prostor. V komplexu nebude chybět ani restaurace McDonald's či Komerční banka. Na stadionu bude dále 14 stánků s občerstvením a tři velkoplošné obrazovky. Nabízeným komfortem se Slavia snaží fanoušky nalákat ke koupi permanentních vstupenek, které jsou v prodeji již od 7. listopadu 2007.

Podobně už funguje O2 Aréna, kterou za víc než 7 miliard nechala postavit společnost Sazka. Ročně pořádá přes sto kulturních a sportovních akcí, jen tím by si ale na svůj provoz nevydělala. „Mezi další příjmy patří pronájmy sky boxů, party boxů, klubových a komfortních sedadel, konferenčních prostor, pronájem názvu arén, reklamních, obchodních a administrativních ploch,“ dokládá Zdeněk Zikmund, mluvčí společnosti Sazka.

Novou arénu Slavia zítra symbolicky otevře fotbalovým zápasem se svým historicky prvním soupeřem, univerzitním mužstvem z Oxfordu. Další akcí, která se na stadionu uskuteční, bude 27. května přátelské utkání fotbalové reprezentace s Litvou, o měsíc později zde proběhne finále ligy amerického fotbalu.

Vydáno pod