Majitelé nových aut zaplatí na silniční dani méně

Praha - Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu zákona, která počítá se snížením daňové zátěže pro nová auta, která jsou oproti starým vozům šetrnější k životnímu prostředí. Podnikatelé si budou nyní slevy ze základní daně počítat podle stáří automobilu, a nikoliv podle emisní normy Euro, jak tomu bylo doposud. Některá vozidla využívající ekologický pohon novela osvobozuje od daně úplně, naopak pro starší vozidla pravidla přitvrdí.

Od placení daně poslanci osvobodili nákladní vozidla s hmotností do 12 tun, která jezdí na elektrický pohon, hybridní pohon, zkapalněný ropný plyn (LPG), stlačený zemní plyn (CNG) nebo mohou spalovat směs benzinu a etanolu označenou jako E85. Naopak majitelé starých aut, která vypouští nejvíce emisí, budou muset nově platit daň za vozidla s hmotností od 3,5 tuny.

Zvýhodnění automobilů využívajících směs E85 ale sklidilo kritiku i z řad vládní koalice. Kritizoval ho daňový expert ODS Michal Doktor, nezamlouvá se ani ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL), který ho ale ve sněmovně kvůli závazku respektovat koaliční smlouvu podpořil. Oba kritici se shodli na tom, že řidiči nemusí do těchto motorů tankovat pouze etanolovou směs, která je šetrná k životnímu prostředí, ale i klasický benzín. „Z ekologických důvodů jsme osvobodili některá vozidla od silniční daně, která budou samozřejmě jezdit na fosilní paliva. A budou tedy ovzduší zatěžovat úplně stejně jako ostatní vozidla, ale budou z ekologických důvodů osvobozena od silniční daně,“ zdůraznil Kalousek. Upozornil především na to, že i když mohou v ČR vozidla na tento pohon jezdit, neexistuje na území republiky zatím žádná čerpací stanice, kde by mohli motoristé E85 koupit.

Kromě osvobození ekologických vozidel od daně poslanci dnes rovněž rozhodli o prodloužení doby, po kterou si budou podnikatelé moci určité typy aut odepisovat z daní. Slevu bude nově možné uplatňovat po dobu devíti let. První tři roky si daň sníží o 48 procent, druhé tři roky o 40 procent a poslední tři o 25 procent.