„Zázrak z Omahy“ dostal chuť na evropské akcie

Praha/Washington - Nejbohatších muž světa a přední světový investor Warren Buffett se chystá na cestu po Evropě. Vydat by se na ni měl už za dva týdny. Ve Španělsku, Německu, Švýcarsku a Itálii chce zmapovat podniky, do kterých by mohl investovat.

Každý Buffettův krok sledují miliony investorů po celém světě. Proto i jeho výlet do Evropy budí velká očekávání a řadu spekulací. „Nyní má možnost investovat zhruba 35 miliard dolarů. Projevil zájem nakoupit společnosti rodinného typu,“ informoval portfolio manažer společnosti Proventus Finance Jan Rothbauer. 

Časopis Forbes odhadl letos v únoru Buffetovo mění na 62 milionů dolarů. O rok dříve přitom hovořil o 52 miliardách. I přes zhoubný vliv krize na finančních trzích tak „Zázrak z Omahy“ vydělal neuvěřitelných 10 miliard dolarů. 

Investoři Buffetta milují a následují každé jeho rozhodnutí. Kdo tuto strategii sledoval 40 let, zhodnotil své finance 64tisíckrát. Velké oblibě se pochopitelně těší i jeho investiční holding Berkshire Hathaway. Za jednu jeho akcii se platí kolem 130 tisíc dolarů. 

O Buffetově popularitě svědčí také fakt, že valná hromada jeho firmy se každoročně vyznačuje překvapivě velkou účastí. Vyslechnout si hodnocení loňského roku letos přišlo 30 tisíc akcionářů. „Je to jako chodit do kostela. Vím předem, co řekne. Ale chci to slyšet znova, každý rok,“ říká o Buffetově vlivu jeden z akcionářů Berkshire Hathaway Brian Henderson. 

Jednou z nejlepších investic zázračného staříka, který letos v srpnu oslaví už 78 narozeniny, byl nákup 5 procent akcií American Express. Analytici z Wall Streeru se shodovali na tom, že skandálem postižená firma musí zkrachovat. Buffett ale pozoroval, že lidé stále platí v obchodech jejími kartami, a rozhodl se proto vložit do ní své peníze. Obchod se vyplatil, cenné papíry během několika let zhodnotily o 440 procent.