Europoslanci zbavili sportovní kluby vyjímek, schválili Bílou knihu sportu

Brusel - Evropský parlament dnes schválil takzvanou Bílou knihu sportu, jež by mohla vést k částečné regulaci sportovních odvětví v celé Evropské unii. Zjednodušeně řečeno by měla vést k omezení počtu výjimek z evropské legislativy, které dosud využívaly například sportovní kluby. Novým pravidlům by tak podléhal například obchod s fotbalovými a jinými hráči či obchodování s vysílacími právy. Jde ale jen o soubor nezávazných doporučení.

„Sport se stal důležitou součástí ekonomiky Evropské unie. Jeho obrat činí zhruba 407 miliard eur za rok a zaměstnává 15 milionů lidí. EU musí hrát roli v jeho příštím rozvoji,“ řekla dnes novinářům mluvčí socialistické parlamentní frakce a zároveň rakouská europoslankyně Christa Pretsová. Podle ní v Evropské unii v současnosti funguje celkem 700 ticíc klubů.

Největší diskusi zatím vyvolávají kvóty pro hráče jednotlivých klubů. Bílá kniha sice připouští možnost existence určitých kvót na odchovance, ale odmítá jakoukoli diskriminaci cizinců při uplatňování stávajícího pravidla Evropské fotbalové unie UEFA o zachování určitého počtu domácích hráčů v jednotlivých klubech.

Současná pravidla UEFA jsou pro zákonodárce EU ovšem přijatelnější než nový návrh, jehož schválení chystá mezinárodní fotbalová federace FIFA. Její zástupci prosazují takzvané pravidlo 6+5, které stanoví maximální počet cizinců v mužstvu v ligových soutěžích. V základní sestavě každého celku by se tak mělo objevit nejméně šest hráčů, kteří jsou oprávněni reprezentovat zemi, v které klub sídlí. Podle Evropské unie ovšem toto pravidlo není v souladu s pravidlem o volném pohybu osob v unii. Jde navíc o diskriminaci na základě národnosti.

„Vyzýváme FIFA, aby spojila své síly s Evropským parlamentem a Evropskou komisí a postavila se za pravidlo o odchovancích. Fotbalové kluby potřebují mít stanovený minimální počet odchovanců v týmu, minimálně osm z celkových 25 hráčů, z nichž čtyři jsou vychovaní v domácím klubu a další čtyři ve stejné lize,“ dodal belgický europoslanec Ivo Belet.

Poměrně bouřlivou debatu v unii ovšem nevyvolávají jen kvóty na hráče. Často se hovoří i o právech na televizní přenosy z velkých sportovních akcí, která jsou hlavním zdrojem příjmu evropského profesionálního sportu. Europoslanci vyslovili přání, aby největší část příjmů nezískávaly jen největší sportovní kluby. Podle nich by členské státy EU ve spolupráci s národními sportovními federacemi měly zahájit kolektivní prodej sportovních práv a měly by zajistit, aby byl výtěžek spravedlivě rozdělen mezi profesionální i amatérský sport.

Parlament rovněž podpořil i návrh Evropské komise, že sportovní akce velkého společenského významu, například olympijské hry či evropský a světový fotbalový šampionát, by měly být přenášeny bezplatně. Neměly by tak být dostupné pouze na placených kanálech.

Bílá kniha nemá v Evropské unii závaznou povahu. Je to jen jakýsi předstupeň vzniku závazné legislativy.

Vydáno pod