Česko v podpoře matek zaostává, tvdí OECD i prezidentka Institutu pro ženy

Praha - V hodnotící zprávě organizace OECD minulý týden doporučila České republice lépe sladit pracovní a rodinný život svých občanů. Matky s dětmi by tak měly mít větší šanci vrátit se na pracovní trh. Ministerstvo práce a sociálních věcí již prosadilo vícerychlostní strukturu pobírání rodičovského příspěvku. Další změny předkládá v aktuálním návrhu zákona (viz Reportáž).

Prezidentka Institutu pro ženy Renata Ptáčníková situaci českých matek sice nevidí dramaticky, nicméně tvrdí, že za svými sousedy zaostáváme. „Česká republika se rozjíždí pomalu, v Německu existují benefity pro matky a kompenzace za to, že matka zůstane doma. Může mít také pružný pracovní úvazek. Analogické výsady tam platí i pro otce. Při stávajícím babyboomu by česká vláda měla vyvinout větší iniciativu,“ tvrdí Ptáčníková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tento týden předkládá návrh zákona, který obsahuje například koncept otcovské dovolené, daňové úlevy na částečné úvazky nebo firemní školky. Matky by si podle návrhu mohly také přivydělávat péčí o cizí děti. To by mělo jiným rodičům umožnit snadnější návrat do pracovního procesu.

Ptáčníková návrh oceňuje, chybí jí v něm však další nástroje. „Jelikož je dítě nejraději u maminky, výhodnější jsou pružné pracovní úvazky či možnost práce z domova, “ říká.

Opatrně se má podle Ptáčníkové přistupovat k firemním školkám: „Velké firmy se je snaží dělat již přes pět let, i když musely překonat překážky českých zákonů. Firemní školky však mohou být dvojsečnou zbraní,“ upozorňuje. I díky nedostatku podpory státu zaměstnavatelé dosud školky zřizovali především pro vlastní prospěch. Snažili se za zřízení školky získat protihodnotu v podobě většího pracovního nasazení matky.

Ani úpravy legislativy však k úspěšnému řešení problémů matek s dětmi nestačí. V České republice se stále vyskytují předsudky proti zaměstnávání maminek. Problémem podle Ptáčníkové je, že „svět se stále vytváří podle mužského vzorce“. Na tyto a další problémy žen se bude snažit tento měsíc upozornit na několika konferencích.