Podpora státním vlakům vyhání Student Agency na Slovensko

Brno - Student Agency (SA), společnost podnikající v oboru autobusové dopravy, zprostředkování letenek a jazykových a pracovních pobytů už delší dobu plánuje expanzi na železnici. Miliardové investice bude ale možné realizovat na Slovensku. U nás jí v tom brání údajná podpora vlády Českým drahám (ČD), která jim zaručuje odkup majetku za 12 miliard korun, ten před lety získaly Dráhy zdarma.

Soukromému dopravci se nelíbí záměr vlády převést z Českých drah na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) majetek za 12 miliard korun. „Zveřejnili jsme svůj záměr investovat 1,5 miliardy korun z vlastních zdrojů a bez nároků na jakékoliv dotace do dálkové železniční dopravy, ve spolupráci s třetím největším evropským soukromým dopravcem jednáme o investici dalších čtyř miliard. Pokud ovšem vyjde záměr státu obejít Evropskou komisi a zafinancuje přímo České dráhy, nezbude nám než přesunout všechny investice na Slovensko, které vytvořilo spravedlivé podmínky pro všechny dopravce,“ prohlásil ředitel SA Radim Jančura. Ve hře jsou také další země regionu, protože plánované soupravy žlutých vlaků HighJet jsou přizpůsobeny pro provoz v celé střední Evropě.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač označil Jančurovy řeči za nesmyslné. Podle náměstka jde při převodu majetku právě o vytvoření spravedlivých podmínek pro všechny dopravce. Zároveň odmítl, že by platba za majetek mohla být nepovolenou státní podporou, kterou by mohla stíhat Evropská unie. Podle Hodače jde o standardní tržní operaci a nikoliv dotaci.