USA chtějí zvýšit výrobu energie z větrných elektráren

Washington - Spojené státy se domnívají, že do roku 2030 bude větrná energie produkovat 20 procent elektřiny v zemi. Stejné množství nyní vyrábějí jaderné elektrárny. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo americké ministerstvo energetiky. Výzkumná práce zkoumala technické možnosti rozšíření větrných elektráren v zemi.

Tomuto smělému plánu fandí především ministr energetiky Andy Karsner. Větrné elektrárny podle něj dramaticky sníží emise skleníkových plynů a posílí energetickou bezpečnost Spojených států.

Studie ale upozorňuje, že takový rozvoj větrné energie by přinesl i řadu souvisejících nákladů. Větrné turbíny nyní produkují asi 16 000 megawattů, což je asi jedno procento celkové americké produkce. Nicméně v loňském roce se počet větrných elektráren v USA zvýšil o 45 procent. K dosažení úrovně 20 procent je třeba postavit 75 000 nových turbín. 

Pokud se podaří tuto vizi naplnit, spotřeba zemního plynu by se do roku 2030 snížila přibližně o 11 procent, uhlí o 18 procent. Vládní zpráva počítá s poklesem emisí oxidu uhličitého o 825 milionů tun ročně. „To je jako kdyby ze silnic zmizelo 140 milionů aut,“ řekl šéf Americké asociace pro větrnou energii Randall Swisher.